12345 (2 votos, promedio: 3,50 de 5)
Cargando…

Centro de control de túneis en Pedrafita

AG_control_tuneis_arturo_franco_taboada_diaz_pedrafita_cedreiro_00
Carlos Fernández Piñar
Obra:Centro de control de túneis en Pedrafita
Arquitecto:Arturo Franco Taboada
Provincia:Lugo
Localidade:Pedrafita do Cebreiro
Ano:2001 – 2002
Xeolocalización:42.723,-7.016
Outros Datos:
Premios:
Premio Nova planta | Premio COAG X | 2002
Mención | Premio español de Piedra Natural | 2004
Premio San Telmo  | Colegio de Ingenieros de Galicia | 2003
VIII Premio Internacional Puente de Alcántara Autovía A-6
Publicacións:
Tectónica nº 27 | 2005
Roc Máquina nº 90 | 2004
Obradoiro nº 30 | 2002
Información na rede:
arturofranco.com
arturofranco.es
afasiaarq.blogspot.com
Descripción do proxecto:

“A edificación disponse sobre o borde do soar, situado no altiplano onde se asenta a aldea de Piedrafita do Cebreiro, e instálase practicamente suspendida da aba. A intención é asomar o edificio sobre o tramo da autovía, á saída dos túneles de Piedrafita, para poder ver e ser visto dende a autovía. Elíxese este lugar-atalaia pola súa estratéxica posición, idónea para os fins con que nace o proxecto, Centro de Control dos Túneles e Tramos das Autovías do Noroeste. Dende este privilexiado posto de observación contrólase, polo Sueste, a elegante sinusoide que voa con integrada discreción entre o cavorco do río Valcarce e, por outro, ortogonalmente, a vista atrapa en toda a súa amplitude as dúas bocas que inician os túneles de Piedrafita, importante fronteira natural dos accesos a Galicia.

Apreciouse dende o principio a casualidade gnomónica do nacemento e a posta de sol en coincidencia coas áreas a que serve, suxerindo a disposición arquitectónica de dous paralelepípedos cuxos ollos non perden de vista ningunha das dúas orientacións. Os volumes puros de formigón armado en dúas direccións dispóñense literalmente apoiados un sobre o outro, compoñendo unha cruz latina que se perfora no encontro dos dous cunha luz cenital, que potencia o corazón do centro, núcleo central de circulacións. Un módulo de 6 x6 x 6 metros reprodúcese catro veces no módulo inferior “de apoio”, que é cego pola súa funcionalidade de “centro informático” do tráfico, e o módulo superior, múltiplo de cinco, máis transparente e lixeiro, que alberga funcións, menos especificas, máis propias das relacións externas do edificio.

Esta concreta xeometría separa os dous accesos ao edificio por medio dunha diferenza de cota de 6 metros, que permite adaptar sen violencia os dous volumes ao terreo.”

Arturo Franco Taboada

Video:
Arturo Franco Taboada

12345 (2 votos, promedio: 3,50 de 5)
Cargando…

Related posts

Top